Георги ЩЪРБЕВ / Georgi SHTARBEV - CARPE DIEM - живопис - 14.05-31.05.2024
ТЪРСЕНЕ

 

CARPE DIEM

Самостоятелна изложба живопис на Георги ЩЪРБЕВ I 14.05 – 12.06.2024 I Галерия АСТРИ

ВЕРНИСАЖ: 14 май, вторник, 18.00-20.00


Той е роден и израснал в Пловдив. Сам по себе си, този факт e здрава почва за един артист да развива таланта си. Слоевете култура на повече от 8000 години, за които Георги Щърбев притежава чувствителност и култура да разработва, са естествената му среда и те дават своите плодове.

Но историята не спира до тук. От Вечния град на седемте тепета и Марица, той отива в другия Вечен град, доста по-млад от неговия. Онзи на Седемте хълма и Тибър. Съдейки по творчеството на Георги, което следя през последните 10-12 години, той трябва да се е чувствал в Рим съвсем на мястото си. Свободен, готов да приема и усвоява, върху собствените си културни пластове, той наслагва тези от Помпей и Италия изобщо.

Ако никога не сте били на Античния стадион на Филипопол или пък в Помпей, гледайте картините на Щърбев! Стадионът е основан долу-горе по същото време, когато Везувий залива града, за да го съхрани завинаги. Подобен е и процесът на създаване на картините на Щърбев- изградените и изразяващи го, най-често фигуративни композиции, биват заливани, затрупвани с мазилки, маслени, акрилни, темперни бои, разбивани и съграждани отново. До тогава, докогато плодът узрее. Carpe diem! С нова проникновеност и ново усещане за същественото, той улавя мига на съвършения баланс. Есенцията на един изминат личен път е извлечена по начин, колкото уникален, толкова и наследен от хилядите години култура на градовете, по пътя му на художникът. Осмисляйки абстракцията на времето, той подава на зрителя и фигуративния ключ на устойчивостта. Освобождава докрай съзнанието и фантазията на търсещия и разчитащ  послания зрител. На готовия да сграбчи мига познание.Георги Щърбев е роден 1972 г. 

От 1999-2004 г. следва живопис в Aкадемията за изящни изкуства в Рим. Още в студентските си години, преди завръщането си в България, Георги Щърбе вучаства в изложби и кураторски проекти за млади художници в Италия. По-късно, в България, критиката и публиката също са привлечени от изкуството му  и признанието не закъснява- през 2007 г. той получава  Наградата за живопис на Дружеството на пловдивските художници и Община Пловдив. През същата година участва и в множество престижни групови изложби, прави и първата си самостоятелна изложба в родния град.

През годините излага отново в Италия, в Брюксел, Братислава, Белгия и, разбира се, в Пловдив, както и в София, Варна, Бургас. През 2022 получава номинация за наградата на Пловдив, номинации за Наградата за живопис на Алианц 2012, 2013 и М-тел през 2007.


ВЕРНИСАЖ:14 май, вторник,18.00-20.00

VERNISSAGE: 14.05.2024 Tuesday 6- 8 pm

Очакваме Ви на разговор и питие с автора!
РАБОТНО ВРЕМЕ  I  WORKING  TIME

Делничен ден:  11.00- 19.00    Monday- Friday

Събота:  11.00- 17.00    Saturday

и в останалото време с предварителна уговорка

Скъпи приятели, посетители, артисти!

Моля, не се колебайте да ми звъннете или пишете, когато искате да разгледате изложбата.

Така ще мога да Ви очаквам и споделим  част от времето си.

                                           Ваша: Вихра +359885230717

 

Всички посещения в галерията са безплатни, както и наличните картички, книгоразделители, каталози...

Правим ги с грижа и внимание за Вас!

 

   
  
   
 

 

 

 

© 2006 Галерия АСТРИ - Всички права запазени
powered by x-non