Гергана МИНКОВА/ Gergana MINKOVA - Ниви, обработени от небесата- till 17.11.2023
ТЪРСЕНЕ

 

Гергана  М И Н К О В А 

                                  Gergana MINKOVA

Ниви,  обработени  от  небесата

Fields  Tilled  by  Heavens

                                     ж и в о п и с

                                       24.10 – 17.11. 2023Вернисаж  /  Vernissage:
24.10.2023 вторник 18.00- 20.00


“Нива” -  детайл; маслени бои в/у платно, 120/130 см, 2023

  Field   –  detail; oil on canvas, 120/130 cm, 2023


„Стоя пред картината. Залата е пълна. Сам съм.

Погледът ми се движи по повърхността на платното, прониква го от край до край, следва някаква зададена посока, спира и пак започва да дълбае. Не разбирам, но чувствам нещо познато, спомням си нещо. Пристъпвам напред, вторачвам се; ръката ми крадливо посяга, почти невидимо докосва повърхността. Стряскам се и се отдръпвам назад. Станало е тихо и студено. Дочувам отдалече смеха на дете. Нещо метално пада, търкаля се по спечена земя; женски глас вика някого, кучешки лай; някой  плаче. Мирише на догарящa тревa и мъгла.

Сам съм и ровя в прахоляка.“


 Вярно е, че картините обръщат хода на времето. Сменят реалността. Отнемат мнимата модерност, стигайки до корените. Събират малките неща за цялото.

Гергана Минкова рисува така. Пестеливо - точно толкова, колкото е необходимо, за да изрече необходимото. И да предизвика личния ни разговор, мислите, чувствата, отвеждащи към собствените ни корени и ниви.

Гергана също шие. Шие върху своите платната. Съшива ефирни парчета лен до груби късове коноп, обработва ги, събира. Обшива пространства, огражда, завзема, култивира, защитава. Асоциациите и метафорите са верни.

И за това вълнува - засяга ни лично, дълбоко и съкровено. Пейзажите ѝ разтърсват, прераждат и после приютяват в тишина.

За своята нова изложба „Ниви,обработени от небесата“, Гергана пише: 

Връщам се към местата - нивите, полята, там, където съм израснала.

Като дете по цяло лято скитахме с приятелите от улицата - "тайфата". Татко водеше мен и сестрите ми да берем билки, гъби. Докато косеше нивата, го наблюдавахме и нетърпеливо чакахме края, за да отидем да играем и дълбоко в нас отнасяхме видяното.

Споделям спомените за тези лични места, защото ми носят топлина и чувства, без които не мога. Връзката със земята е толкова важна за мен! Припомня ми коя съм, помага ми да се съхраня и да се свържа със спомените за хората, които са ме обичали, закриляли и насочвали. Често ходя по тези места, за да си помълча, да ги погледна отново като дете - нивите, обработени от небесата.

„Път край селото“ - маслени бои в/у платно, 100/100 см, 2023

Road Near the Village- oil on canvas, 100/100 cm, 2023


Гергана Минкова е от поколението художници, които влязоха в българското изкуство силно, с характер, още в самото начало на този век. Тогава съвсем млади, много талантливи и с шанса да бъдат ученици на знакови творци, те имаха и избора, свободата да излагат произведенията си пред публика. Съществуваха вече не малък брой частни галерии, с независима културна политика, които показваха тяхното изкуство.

В „Ниви, обработени от небесата“ художничката показва последните си произведения, правени в периода 2022-2023, значителна част от които са големи формати: 130/150, 120/120, 120/130, но също така и десетина камерни произведения .

                                                                                                                            Вихра Пешева