Алберт ХАДЖИГАНЕВ / Albert HADJIGANEV /27.05.- 26.05.2023/
ТЪРСЕНЕ

 

Алберт ХАДЖИГАНЕВ 
27.04- 26.05.2023
    Albert HADJIGANEV 


ВЕРНИСАЖ: 27 април, четвъртък,14.00- 20.00 

Само в деня на вернисажа, 27 април, от 14.00 до 20.00 в Музей „Борис Христов“, София,  ул. „Цар Самуил“43
и едновременно в галерия АСТРИ, София, ул. „Цар Самуил“ 34
може да видите разширената колекция картини от настоящата изложба.
В изложбения период до 26 май, всички картини ще са на Ваше разположение в галерия АСТРИ.


Алберт се ражда 1954 в Севлиево, в семейството на художници.

Средата, знаем, често определя пътя и през 1982, след поредния му несъстоял се прием в Художествената академия в София, след поредицата затворени врати, той решава да емигрира. Тръгва към Париж за да стане художник! Какво представлява цялото му придвижване към този град и тази цел, какво придобива или загубва, вероятно ще разкаже самият Алберт някой ден. Това, което знаем обаче, което виждаме, усещаме, за което четем е, че цялата събитийност в неговия живот, всички крачки по пътя му са изпълнени със смисъл. Това, че картините на Алберт Хаджиганев вълнуват, разказват, приковават погледа и сърцето, че сменят времето и пространството, разкривайки относителността на тези категории, го доказва. Доказва и наличието на онази неопределена субстанция, наречена талант, правеща нещата истински.

В Париж, от 1982 до 1989, рисува в ателието на прочутия Реми Арон. Едновременно с това завършва и Висшето национално училище по изящни изкуства / Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts de Paris /. През 1989 получава Голямата награда за живопис на Академията за изящни изкуства при Френския институт, а през 1991 Наградата на Правителството на Монако, връчвана лично от Принц Алберт.

" От тогава до сега живея в мечтата си, казва Алберт Хаджиганев в интервю за в. "168 Часа". Никога не се чувствам на работа и никога не съм в почивка. Вече съм пенсионер, но това не промени нищо в работния ми процес. И се надявам да е така, докато дишам."

До днес има повече от 60 самостоятелни изложби във Франция, Белгия, Германия, Италия, Австрия, Америка - в Бостън, Сан Франциско, Ню Йорк... Европа, Азия, Австралия, двата американски континента  добре познават творчеството му. Частни и държавни колекции пазят неговите произведения. Излагал е в галерии като Axelle Fine Arts с клоновете им в Бостън, Ню Йорк и Сан Франциско, Galerie Soho и  Hugo Galerie в Ню Йорк , Galerie de l Europe в Париж. Никак не е без значение, че сред  неговите колекционери са Томас Кембъл, бивш директор на Музея "Метрополитън" и настоящ на Сан Франциско арт музеум, Джеймс Ротман, Нобелов лауреат, и стотици хора по света, привлечени от изкуството. И не е ли достатъчна причина за особен вид удовлетворение, че от две години картини на Хаджиганев са и пред българската публика, в български колекции и домове?!

Моята среща с изкуството на Хаджиганев беше случайна и паметна. Преди повече от 15 години, в парижка галерия, стоейки вероятно твърде дълго пред едно платно, галеристът  дойде и с особено удоволствие ми разказа за работата на този френски художник, роден в България.

После, трябваше да дойде краят на 2020, когато се запознах и можах за първи път да изложа две картини на  Алберт Хаджиганев! Срещата беше за всички ни запомняща се, вълнуваща, обогатяваща сетивата. През есента на 2021 я последва и мащабната му Първа самостоятелна изложба на родна земя. Галерия АСТРИ, в сътрудничество с Музея "Борис Христов" бяха места, наситени с устойчива красота, истински срещи, преминавания във времето...

Благодаря на Алберт Хаджиганев, на десетките колекционери в България и стотиците посетители на изложбата, които с щедростта и широтата на възприятията си, направиха света по-стойностен и истински!


                                                                                     Вихра ПешеваДървета в равнината – 130/195 см, м.б. в/у платноШипков храст - 150/150 см, маслени бои в/у платно