Гълъбин ХРИСТОВ/Galabin HRISTOV- до 15 юни 2021
ТЪРСЕНЕ

 

Galabin HRISTOV

sculpture and painting
Along the Way
27.05 – 14.06.2021

Гълъбин ХРИСТОВ

скулптура и живопис
ПО ПЪТЯ

„По пътя“ е втората самостоятелна изложба на Гълъбин в София и АСТРИ. Публиката в галерията го познава и цени и от преданото му и винаги забележително участие в Годишните изложби за живопис ФОРМАТ 30/30.
Тази експозиция,  както ни насочва и заглавието й, е фрагмент от изминатия жизнен и творчески път на артиста. Виждаме го в по-пълен и  по- цялостен образ като скулптор и живописец.

Гледайки изложбата усещането е за лекота, с която Пътят е вървян. Като че ли едно безгрижно дете играе в градината. Но играта го е обогатявала, разкривала е тайни и е превърнала детето мъдрец. Вниквайки полека в сюжета и детайлите на картините, докосвайки камъка и бронза на скулптурите, човек осъзнава, че е попаднал в участък от своя собствен път, припомня си собствени чувства, сънища и спомени. 

Живописта и рисунките на Гълъбин са мястото за среща, и същевременно лобно място на всички стихии. Тук те  неистово бушуват, но в крайна сметка са уловени, укротени и опитомени. Насред пожарищата, потопите и разрухата тихо се плъзва малката лодчица от хартия, изплува спасителният храм, луна разпръсква мрака и само се чува свистенето на  вятъра в люлката на детето, с поглед в звездите... Всичко е чувства и овладени страсти.

Скулптурата е нещо различно: каменните късове, обработени съвършено от скулптора, събират и обобщават в знаци  духовното начало, спасението и продължението на живота, светлината, възвишеното, Божественото. Всичко е дух и вечност или секунда преди Големия взрив.

Гълъбин ХРИСТОВ е роден 1978 в Лом. Завършва Великотърновския факултет по изящни изкуства „Св.Св. Кирил и Методий“ през 2002 при проф. Милан Андреев. Бил е хоноруван преподавател към катедра „Скулптура“, а днес вече е и главен асистент в катедра „Рисуване“ на университета във Велико Търново.

От 1999 излага и  прави самостоятелни изложби в Градската галерия на Търново, в Бургас, Варна и София ( галерия АСТРИ, 2006). Има десетки участия в  престижни общи национални и международни изложби, пленери, симпозиуми по скулптура,  конкурси и проекти. Има две награди, за млад автор и скулптура от Биеналета на малките форми, Плевен, две награди и номинация за скулптура на Алианс България, награди от „Приятели на морето“ Бургас, награда за млад автор и на Министерство на културата от Международното биенале на хумора и сатирата, Габрово, награди от Национални изложби в Търново, Разград, Сливен.

 

Част от изложените произведения може да разгледате тук >>>