Захари КАМЕНОВ- КОЛОНИ- 2-14 ноември 2020 / Zahary KAMENOV
ТЪРСЕНЕ

 

Захари КАМЕНОВ/Zahary KAMENOV

КОЛОНИ / COLUMNS
текстил/арт инсталация/, живопис, скулптура  

2- 18 ноември 2020

Видео от изложбата/ VIDEO

За вечните теми в изкуството е говорено много. За вечните лични теми, тези към които един творец се връща и връща в годините, темите които захранват цялостното му творчество- не толкова. И това е обяснимо в границите на мимолетността ни.

За Захари Каменов вечната тема са Колоните. Не колоните от бетон, камък или дърво, а текстилните колони.  Художникът ги изработва от автентичен текстил, който събира из цяла България. Парченца и парчета плат,  части от традиционното облекло и  домашните тъкани на българи, мохамедани, каракачани и всякакви етноси, Захари  съшива и оформя като колони. Колони,  по-устойчиви от бетона и желязото, но изискващи постоянна грижа, захранване, пречистване и  надграждане. Колоните на духовността.

След керамиката, тъканта, текстилната нишка е тази, която поема, дава и предава цялата информация за цивилизацията, която я е създала. Духовно, съсловно, икономическо, религиозно, обществено и всякакво състояние са запечатaни в нея. Колкото ефимерна, толкова и вечна, текстилната нишка носи и предава нататък културата и духовността .

За първи път Захари Каменов показва своите колони в  началото на 90-те години в галерия Атарай, София. Следва показването им във фондация „Жорж Екли“, Париж, катедралата в Амстердам, Галерия АСТРИ( 2009), Страсбург (2011). Като всеки път колонната инсталация се допълва и трансформира с нови артефакти, нови текстилни находки на художника, олицетворяващи  личните му културни и духовните  устои.

В периода 3-18 ноември 2020, инсталацията  е част от изложбата на Захари Каменов КОЛОНИ в галерия АСТРИ. Другите артефакти са трите живописни платна (маслени бои, колаж, асамблаж и плeксиглас) , керамичната скулптура и художествения обект „Колони“ подчинени  и развили със своите си средства темата за приемствеността, наслагването и съхранението на културните слоеве .