Ивайло МИРЧЕВ- ВСИЧКО Е ЖИВОПИС- от 22 юни до 9 юли 2020
ТЪРСЕНЕ

 

Ивайло МИРЧЕВ

ВСИЧКО Е ЖИВОПИС

22 юни - 10 юли  2020

Ivay lo  MIRCHEV
Everything is  Painting
June 22- July 10, 2020

Картините на проф. Ивайло МИРЧЕВ, които ще видите сега, Ви показах виртуално преди около два месеца в условията на извънредно положение заради COVID -19. Във времето на физическата ни дистанцираност и на неизвестност, събитието имаше смисъл. Беше акция, която ни събра духовно. Всички ние, пред екраните си, получавахме заряд и вдъхновение от репродукциите на произведенията на изкуството, от размяната на реплики в чатовете. Художникът пък получи стотиците Ваши искрени и топли пожелания. Онлайн.

Стана почти истинско празничното настроение от тази сюрреалистична експозиция. С истинско вино, което си пиехме сами... Липсваха само истинските хора, истинските картини, истинските стени, на които да са подредени. Липсваше  мястото на  истинския  контакт между  зрителя и неговият обект на наблюдение. Мястото на звездните мигове от срещите. Липсваше ароматът на боите, усещането за мащаба на картините.

Днес сме толкова богати. Всичко необходимо за истински изложби е налице.

Галериите са отворени.

Елате!


ВСИЧКО Е ЖИВОПИС

Представата за живопис за мнозинството от хората е картина, изпълнена в маслена техника върху платно. Ако е хартия или някаква  твърда основа, покрита с водни боички, купени от книжарницата, това определено е втора категория изкуство. Но дали е така ? Да си спомним за Майстора и неговия „Цариградски цикъл“, или за магията на Иван Милев, или за вълнуващите опуси на Никола Маринов, изпълнени в акварелна техника.

Задачата ни в съвместния проект с Галерия „Астри“ е далеч по-скромна. Просто исках да провокирам по-скоро себе си, преодолявайки съпротивата на различните материали в реализирането на артистичните си намерения, или казано по друг начин образно, дали маслото и водата могат да „заживеят в една кожа“ ? Едва ли, но трябва да се опита.

Ивайло Мирчев

                27.04.2020 г., София