Елена ГЕОРГИЕВА - живопис до 20 ноември 2019
ТЪРСЕНЕ

 

Елена ГЕОРГИЕВА

ГОРНАТА ЗЕМЯ

живопис

31 октомври - 20 ноември 2019

Вернисаж: 31октомври, четвъртък, 17.00 - 20.00


Еленските езера- м.б.на платно, 90/150 см, 2019

Една компактна изложба от 12 платна с привидно аналогични сюжети – планински пейзажи.

Предизвикателството тук е във формата- сравнително големите платна (около 90/150см), се редуват с платната- процепи (90/25 см) към високопланинския свят. Общото е само в перспективата- от висините към безкрая на Света.

Усещанията от картините също се редуват-  в големите формати вятърът свири в лицето ти и чувството за триумф е изпълващо; безкрайността е всичко и във всичко. Върхът е покорен.

Платната- процепи дават усещането за приютеност и сигурност, дистанцират света на Природата, но и изострят любопитството към него, примамват и предизвикват към действие.

Ето какво разказва художничката Елена Георгиева за цикъла „Горната земя“:

Пътуване нагоре и към себе си. Усилие, увенчано с възторг и удовлетворение. Планината - оглушителна тишина и озонова свежест. Вдишваш - издишваш - ритъмът на сърцето ти се ускорява, а с всяка измината крачка прозаичното и злободневното отстъпват, за да възцарят чистотата и спокойствието на “горната земя”. Искрящата свежест събужда сетивата ти и носи обещание за светли дни в хармония, без отрицание. Величие, което те допълва, а не те потиска, защото ние сме част от цялото, а в началото e светлината.  

            Разговорът е разточителство и ненужен. Подсилената от адреналина свръхсетивност прави пространството материално, а цветовете ослепителни - тюркоазът на примамливата далечина, зеленото на преродената растителност, кобалт виолетът на отиващия си ден. Звуците от диханието и стъпките ти, цепещи царствената тишина, правят присъствието ти естествено, значимо. Вдишай - издишай - вкус на озон, на живот, съзерцанието е всичко.        

            Общуването с планината е на четири очи, всяко местенце има лице и име. И напомня, че сме мънички, като житейските си терзания, или големи - като живота.“

Елена Георгиева е родена през 1979 г. в град София. Завършва магистратура в Националната художествена академия в гр. София през 2006 г. в класа на Проф. Десислава Минчева и Проф. Ивайло Мирчев - специалност живопис. Участва в множество общи изложби като студент. През 2005 г. и 2006 г. ѝ се присъждат съответно поощрение и втора награда в Kонкурса за млади автори, организиран от Фондация Св.Св.Кирил и Методий. Има присъдена диплома в конкурс за рисунка, организиран от НХА София. Лауреат е на годишната „Награда за млади автори“, учредена от Доктор А. Кънев. Наградена е в конкурс за млади автори, организиран от Пощенска Банка. От 2006 г. е член на СБХ.  През 2007 г. открива своя самостоятелна изложба в галерия "Art 36". Следва изложбата ѝ в Агенция за приватизация. През 2009 г. в галерия "София прес" е третата ѝ самостоятелна изложба, озаглавена "Места". Тя включва пейзажи от България, Чехия, Хърватия и Австрия. През 2010 г. се включва в Инициативата на Фондация за глобално изкуство PANАGEA, с мото „Обществото днес и утре“.  Представя творбата си “Да създадеш живот”. През 2012 г. печели двумесечна специализация в Сите де-з-ар, Париж. 2016 г. печели номинация за специализация в Мюнхен.

 

 

  

   
  
   
 

 

 

 

© 2006 Галерия АСТРИ - Всички права запазени
powered by x-non