Тони Тодоров- живопис, първи цикъл- до 6 април 2011
ТЪРСЕНЕ

 

"Последни лъчи" -  маслени бои, платно, 100/100 см., 2010

Видеорепортаж за изложбата на ИА БГНЕС >>>

Представител на сюрреалистичното, „фентъзи” направление в съвременната живопис, Тони Тодоров показва плода на двете си години, прекарани в Кипър. И ако съществува в съзнанието ни образа на художника, изоставил всичко и поел след призванието си, то неговия прототип е именно този художник.

В двете си слеващи една след друга изложби, разделени условно на пейзажни композиции и еротични, Тони Toдоров предлага на познавачите на неговото творчество и неизкушените  изобилие от сюжети и теми за размисъл- за майсторството в живописването, за смисъла на изкуството и живота изобщо.

Споделянето на художника е пълно- от миговете на щастие до най-тъмните и ревниво пазени от нас кътчета на подсъзнанието:

„... имах пълната свобода да рисувам и да разгледам острова. На тази малка земя в Средиземно море попих духа на планината и морето. Разглеждайки природата с учудване открих, че много елементи, които рисувах преди по фантазия с мисълта, че създавам собствен модел на несъществуващи форми, тук ги видях в действителност. Усещането е като предчувствие за срещата с един свят, в който може би някога съм бил. Преди да дойда тук си дадох сметка, че десет години съм прекарал в София, нещо което противоречи на авантюристичния ми дух. Всъщност това е най-дългия период, който прекарвам на едно място. Попадайки на острова, по чисто авантюристичен начин, почувствах, че това е мястото, което ще ме излекува от синдрома на остър хроничен недостиг на духовна енергия. Светлината тук,  наистина е различна. Тук сякаш видях нови цветове и се опитах да ги пресъздам в картините си...

Картината „Новият ден” е най-прекия израз на това също така ново усещане. В действителност вярвам, че във вселенски аспект се случва нещо, което кара хората да насочват душите си към изгрева на една нова сила.

        Еротичния цикъл е едно приземяване, както към материалния аспект на човека, така и в преносен смисъл човешката връзка и корени със земята. Целостта на духовната сила е връзката между небесното и земното. Чисто реалистичния подход е да подчертае натуралистичната, неподправена и чиста връзка на тялото със земята. Цветовата гама е подбрана със същата цел. Мисля, че в този смисъл добре ще си коренспондират двете изложби. Разходка в духовното и телесното и тяхната сплав.

 

Тук може да разгледате произведенията от живописните цикли

"Лястовиците" и "Посещение при Афродита".

Молим за извинение за неособено качествените снимки на платната!

 

 

 

   
  
   
 

 

 

 

© 2006 Галерия АСТРИ - Всички права запазени
powered by x-non