Стилияна Узунова Stiliana UZUNOVA b.1978
ТЪРСЕНЕ

 

Текстът е писан по повод изложбата ГРАДЪТ на Стилияна УЗУНОВА от 17.06 - 15.07.2021

 

На времето един близък, заставайки понякога пред картина от нечия изложба, с цялото си недоумение, почитание, смирение и мъничко сарказъм,  питаше по –скоро себе си: „ Това  живопис ли е?  Къде е тук описанието на живота?“ И си тръгваше при албумите с репродукции на неговите художници. Идеите на  ранния ХХ-ти век, че творбата трябва да бъде съзерцавана и възприемана от зрителя, а не разказвана от художника му беше чужда. Възвишеното, така както беше разбирано от концептуалистите от началото на миналия век, със стремежите им да изобразяват неща, които не могат да бъдат нарисувани (философски възгледи, емоции, подсъзнателни мисли, идеи и др.), също му звучеше твърде изкуствено и отдалечено от реалния живот.

За други  посетители в галерията, има ли и намек за фигуративност в  изкуство, на него не заслужава да му бъде отделяно внимание. Разбира се, всеки преценя истинското през сърцето и собствените си естетически разбирания и това не омаловажава едно или друго произведение на изкуството. Факта на съществуването му е оправдан, ако то е създадено с мисъл, интелект, хуманизъм и смелост... Много смелост.

Ако в последно време не сте се срещали с изкуството на Стилияна Узунова, удаде ли Ви се случай не пропускайте да разгледате картините й! Отделете им време; ще се почувствате възнаградени! В живописта си Стилияна е и фигуративна, и абстрактна. Реалистична, и сюрреалистична. Може да откриете още стилове в платната й и няма да сгрешите. Колкото повече гледате, толкова повече ще откривате. Тя рисува така, не защото би искала да се хареса на едни или други ценители на живописта. Рисува така, защото притежава вкуса и смелостта да бъде свободна. Да изразява, да открива и разкрива себе си, дори, да бъде откровена докрай и все пак да съхрани своята същност.

През 2019 Стилияна е сред художниците спечелили престижния конкурс на СБХ и замина за Париж в Сите дез Ар, международна резиденция за артисти в сърцето на града.  След връщането си от Франция, с още бурните впечатления от пътуването, тя направи цикъл от картини, които показа в Бургас, в галерия „Пролет“. Година по-късно, спомените и усещанията от града вълнуват художника по друг начин.  Нейният различен поглед към вечната тема „Париж“, както и меланхолията от първата среща остават, а носталгията предизвиква появата на новата    изложба „ГРАДЪТ“. Парадоксалното е, че тези по-скоро минорни чувства материализират монументалността и мащабите на метрополиса с неговото шеметно движение.  Безкрайните, усукани, снадени и преплетени линии на човешките чувства и свързаности са реперите в пътуването сред анонимната тълпа; съхраняват с нежност и топлота спомени за лични преживявания, кадри от познати сцени, звуци, аромати и светлини.

Стилияна Узунова е родена в София, 1978 г. През 1997 завършва НУИИ „Илия Петров“, а през 2005 се дипломира в Националната художествена академия в класа на проф. Владислав Паскалев.  В последните десет години прави осем самостоятелни изложби в едни от най-добрите галерии в София, Пловдив, Плевен, Бургас, както и в Културно – информационния център на България в Скопие, „Места до поискаване“ на Национални есенни изложби, Къща Мексиканска графика, Пловдив.

Многобройни са участията й в общи национални и регионални изложби, кураторски проекти и престижни арт форуми-проект „Съвременна българска живопис 7X5X3, СБХ, София;  Художествена галерия Владимир Димитров – Майстора, Кюстендил; Festival of Lights, Berlin- част от селекцията в 15-тото юбилейно издание на фестивала и проектиране на творба ‘’От бъдещето‘‘ на фасадата на Bode Museum; Градска художествена галерия Благоевград  и десетки други тематични участия в цяла България.

Трето поколение художник, Стилияна е едновременно и виртуозен гримьор в „Като две капки вода“ и кино продукциите. Но истинското й призвание е живописта.


Вихра Пешева

 

 

   
  
   
 

 

 

 

© 2006 Галерия АСТРИ - Всички права запазени
powered by x-non